Home Bestemmingen Accommodatie Reisverslagen Diapresentatie Tarieven Contact

Reisverslag van augustus 2007, KeniaDe reis was met de familie de Zeeuw naar Kenia. Eerst naar het Aberdare National Park, 1 dag, toen 4 dagen in Lake Nakuru National Park, en daarna 6 nachten in het Masai Mara Game Reserve.

Safari in Afrika is een geweldige ervaring. Het landschap, de dieren, het avontuurlijke van het reizen, het Afrikaanse continent met zijn prachtige mensen, geuren, geluiden en kleuren, laat een enorme indruk achter.
Click to enlarge Wie voor het eerst naar Afrika gaat, staat een verrassing te wachten. Ook al is uit verhalen, boeken, foto's, van TV en films al het nodige bekend over Afrika of het specifieke land dat men wil bezoeken, pas door daar echt te zijn krijgt al deze informatie diepte, betekenis en kleur.
Afrika gaat onder je huid zitten en laat je niet meer los. Naar Afrika op vakantie gaan, betekent ook wel een reis met wat meer gedoe en georganiseer, dan met de caravan naar Frankrijk. Niet alleen vooraf, maar ook ter plaatse. Het gaat niet altijd precies als verwacht, het duurt wel eens wat langer, het loopt weleens een beetje anders. Dat hoort ook bij Afrika.
Vrijwel iedereen die naar Afrika op safari gaat, doet dat met een groepsreis. In de diverse lodges en hotels in de wildparken zijn groepen alom vertegenwoordigd. Dat betekent dat veel van het georganiseer uit handen wordt genomen, wat prettig is. Het betekent ook dat de vrijheid tijdens de reis beperkt is. Er is een programma, er is een groep, er is een gids, en weinig of geen gelegenheid om het anders te doen dan voorgeschreven wordt. Dan zou je misschien weleens kunnen gaan verlangen naar de vrijheid van die caravan.
Met Bas op safari is een ideale combinatie van de ervaring en begeleiding van een ervaren Afrika gids, met de vrijheid om per dag te doen waar men zin in heeft en wat in de omstandigheden het leukst is. Voor wie niet zo dol is op het meehobbelen in een groep, maar toch graag het georganiseer uit handen geeft aan iemand die er ervaring mee heeft. Iemand die al vele parken heeft bezocht, lodges heeft gezien, en daarom heel goed kan adviseren welk reisprogramma het meest geschikt is. En die veel verstand heeft van de natuur, de dieren, hun gedrag, en van de grootste kans om ze met eigen ogen waar te nemen.

Click to enlarge Wanneer men met kinderen naar Afrika gaat, komt daar nog bij dat het vrij uniek is om een Nederlandse gids te hebben, zodat ook de kinderen veel meer worden betrokken bij het bezoek in het wildpark. Regelmatig is men meerdere uren aan het toeren door het park, op zoek naar wild. De aandacht van kinderen zal eerder verslappen en ze gaan zich vervelen op de achterbank, zeker als hun taal niet wordt gesproken. Bas betrekt de kinderen bij het bezoek aan het park, heeft veel (prachtig en zelfgemaakt) educatief materiaal zodat ze niet alleen naar de dieren kijken maar meer van hun gedrag begrijpen en leren, en biedt de mogelijkheid om desgewenst de trips door het park wat in te korten en meer tijd over te houden voor het zwembad bij de lodge.
Onze Afrika ervaring, met drie kinderen (van 6, 8 en 10) en Bas als gids, was ronduit geweldig.
Voor ons, en zeker ook voor de kinderen. We gaan zeker terug!

Het verslag is geschreven door Claudia de Zeeuw, reisgenoten waren haar man Cees, en hun drie kinderen, Emma (10 jaar), Lisa (8 jaar) en Sophie (6 jaar).
De reis begon voor Claudia, Cees, Emma, Lisa en Sophie de Zeeuw in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië.
Een vriendin van Claudia heeft daar eerder een jaar gewerkt, en tijdens één van die vorige bezoeken aan Ethiopië leerde Claudia een jongen kennen. Iedere Afrikaan wil gesponsord worden, zo ook deze scholier. Op eigen gelegenheid is Claudia met haar gezin teruggekeerd naar Ethiopië om haar protégé te bezoeken en haar kinderen een onvergetelijke ervaring te laten opdoen.
Mijn reisbegeleiding begon in Nairobi, Kenia, alwaar ik het gezin rond het middaguur van het vliegveld haalde. Huurauto, lodges geboekt en reisplanning in de agenda: het safarigedeelte kon beginnen. Van Nairobi ging het 3 uur rijden richting het noorden, naar het Aberdare National Park.
Dit bergachtig gebied is vooral bekend vanwege enorme hoogteverschillen, van 2100 m tot 4300 meter boven zeespiegel. In een betrekkelijk klein gebied van 767km² is er een grote diversiteit aan landschap, van regenwoud tot kale bergtoppen, met schitterende grashellingen en imposante watervallen. De lodge in het park die we geboekt hadden konden we helaas niet meer op tijd bereiken, dus we namen onze intrek in een de Aberdare County club, een luxe hotel net buiten het park.
De volgende ochtend het park in aan de oostzijde, om aan het eind van onze tour via de Westgate het park te verlaten. Hoewel het park veel soorten zoogdieren in zich huist, waaronder de zeldzame zwarte neushoorn en de bongo (een grote antilope) hebben we weinig kunnen zien. Het was die dag erg mistig, helaas.
De volgende drie dagen en nachten waren we in het Lake Nakuru National Park.
Dit park biedt vanwege de omheining gegarandeerde "sightings" van de witte neushoorn. Het park bestaat uit een groot meer, grasland en bos. Het water in het meer voelt als zeep, omdat het sterk alkalisch is. Honderdduizenden flamingo´s vinden hier hun voedsel, het meer roze kleurend. Giraffen zijn er in overvloed, evenals buffels. Van de "Big Five" ontbreekt alleen de olifant. De natuur in dit kleine park is adembenemend mooi, en met een verblijf in Lake Nakuru Lodge hadden we vanuit het zwembad uitzicht over de vlakten met talloze dieren.
We vervolgden onze reis naar het zuiden, het Masai Mara Park. Dit park vormt met het Serengeti National Park het beroemde Serengeti ecosysteem, waar jaarlijks 2 miljoen gnoes en zebras rondtrekken, de regen achterna. Vijf nachten in een lodge net buiten het park, genietend van de nachtelijke geluiden van de "bushbaby", een klein halfaapje, dat het geluid van een huilende baby maakt. Overdag natuurlijk het park in, zwervend met onze auto over de eindeloze grasvlakten, temidden van enorme kuddes met gnoes en zebras. Magnifieke sightings, zoals op een vroege ochtend drie cheeta's dicht bij elkaar, klaar voor de jacht. Diezelfde ochtend ook een "lionkill" gezien, een jonge giraffe. Toen we aankwamen waren de eerste leeuwinnen al aan het uitbuiken. Maar ook een kleine landschildpad (leopard tortoise), hyena´s, olifanten, waterbokken en... Ach, eigenlijk zowat alles gezien.
Helaas geen luipaard, maar wel weer de trek van de gnoes richting de rivier. De oversteek werd op dat moment helaas gehinderd door de hoeveelheid auto´s, die geen glimp wilden missen.
De mooiste serene momenten waren wel vlak voor sluitingstijd van het park. Net nadat de duisternis was ingevallen zagen we op onze laatste avond een mannetjesleeuw in vol ornaat langs de kant van de weg, klaar voor de jacht...


Verslag Sophie:

2009-12-19.
Winter.
Zaterdag.
Kerstvakantie.

Ik ga naar gambia in de warmte.
Niet in de koude sneeuw en ijs.
Ik vind het zo leuk.
Nou, Het lijkt me leuk.
Het heet kombo beach.
Het ziet er heel gezellig uit op de foto's.
En deze mensen gaan mee:
Bas.
Cees.
Claudia.
Emma.
Lisa.
Sophie.

Leuke kamers, groot zwembad, Lekker eten op 1 gerecht na INGERA.
Voor de rest is alles leuk hoor.
De vorige keer toen we naar afrika gingen toen had Bas een map voor ons gemaakt en kregen.
Daarna kregen we les uit ons nieuwe map.
We leerden een soort natuur.
Maar dan leuke les natuur.
We kregen te weten wat zoogdieren waren.
Insekten ook.
Het was zo leuk we gingen ook door het safaripark rijden en we zagen zo veel dieren dat onze ogen verstelt stonden.
We gaan weer met het vliegtuig.
Als we met de auto zouden gaan zou het 6 dagen duren met het vliegtuig 6 uurtjes.
Ook lang maar veel korter dan 6 dagen